ریخت و پاش عجیب در لیگ برتر؛ میلیارد شده پول خردِ فوتبالیست ها!
به گزارش وبلاگ آوای چکاوک، روزنامه شهروند: جابجایی در فوتبال ایران با یک تورم حیرت انگیز روبه رو شده است. رقابت باشگاه ها برای پیروز شدن آن ها را مجاب می نماید که برای بستن یک تیم قدرتمند پول خرج نمایند و در کورس رقابت آن باشگاهی برنده می گردد که پول بیشتری در این رقابت خرج کند؛ همین مسأله هم باعث افزایش چشمگیر رقم قرارداد بازیکنان و حتی مربیان در فوتبال ایران می گردد.
در کنار این مسأله البته نقش دلالان و ایجنت ها را نباید نادیده گرفت که با شگرد های خود و مذاکره شان با چند باشگاه درنهایت کاری می نمایند که بازیکن طرف قراردادشان با بالاترین پیشنهاد قرارداد را امضا کند؛ منتها این افزایش چشمگیر قرارداد ها در فوتبال ایران قطعا تبعات منفی سنگینی را به همراه خواهد داشت که در این گزارش به آن خواهیم پرداخت.
آپشن های عجیب
مهاجم لیگ فزونی داریم که برای گل زدن در قرارداد خود آپشن گذاشته است. دروازه بانی داریم که برای هر کلین شیت مبلغی به قراردادش اضافه می گردد؛ این در حالی است که با مهاجم قرارداد امضا می نمایند که گل بزند یا وظیفه دروازه بان کوشش برای گل نخوردن است. در بسیاری از قرارداد های بازیکنان این بند وجود دارد که اگر در طول فصل یک تعداد تعیین بازی برای تیم خود انجام بدهند، درصد قابل توجهی به قراردادشان اضافه می گردد؛ مثلا 15 درصد در ازای انجام دادن 20 بازی! به این آپشن ها پرداخت مالیات، هزینه مسکن برای بسیاری از بازیکنان و موارد دیگر را اضافه کنید.
پاداش آسیایی به داد پرسپولیس رسید
باشگاه پرسپولیس در بین تیم های لیگ فزونی در سال های اخیر ثبات زیادی داشته و برای همین سال جاری هم بیشتر بازیکنان اصلی در تیم خواهند ماند. منتها بخش بزرگی از بحران مالی که در این باشگاه وجود داشته به خاطر وجود بند های حیرت انگیز در قرارداد بازیکنان بوده است؛ آپشن هایی که رقم قرارداد آن ها را به شکلی حیرت انگیز بالا می برد. از این بند ها می توان به 10 درصد پاداش قهرمانی در لیگ و 10 درصد پاداش قهرمانی در جام حذفی اشاره نمود. اگر هر بازیکنی در بیش از 70 درصد بازی ها به میدان برود، 10 درصد به مبلغ قراردادش اضافه می گردد.
بند رضایت مربی هم از دیگر تبصره های جنجالی قرارداد سرخپوشان بود که در صورت رضایت کادر فنی مبلغی به قرارداد بازیکنان اضافه می شد. آپشن های حیرت انگیز دیگر قرارداد بازیکنان مربوط به لیگ قهرمانان آسیا است که در قرارداد هر بازیکن توافق بر سر نوع آپشن ها متفاوت بود. با این حال برای صعود به هر مرحله یک درصد خاص پاداش به قرارداد بازیکن اضافه می گردد و همین سال جاری فینالیست شدن پرسپولیس باعث شد که بیشتر عایدی آسیایی تیم خرج پاداش بازیکنان به جای قرارداد اصلی شان گردد. درواقع همین آپشن ها هزینه باشگاه ها را نسبت به قرارداد اصلی بازیکنان و مربیان بالا برد.
قرارداد های میلیاردی در استقلال
برای این که ببینید ریخت و پاش مالی در استقلال تا چقدر زیاد بوده، فقط کافی است یک بار قرارداد بازیکنان و مربیان خارجی این تیم که چندی پیش جزییات کامل آن در خبرگزاری تسنیم منتشر شد را مرور کنید. مدیران این باشگاه هزینه هایی سرسام آور برای جذب خارجی ها داشتند که بیشتر آن ها هیچ خروجی هم برای تیم نداشته اند؛ از مبلغ قرارداد تا آپشن های عجیب و غریب به همراه پرداخت مالیات بازیکنان و مربیان!
اخیرا هم که علی خطیر، معاون باشگاه، در اقدامی جنجالی به صورت رسمی بیان کرد که وریا غفوری برای عقد قرارداد سه ساله با استقلال 9 میلیارد تومان درخواست نموده و سید حسین حسینی هم برای قرارداد دو ساله 6 میلیارد تومان خواسته است. همین دو نمونه واضح در کنار قرارداد های جنجالی خارجی ها به خوبی نشان می دهد که فعل و انفعالات مالی در این باشگاه به چه صورت بوده است.
زنوزی معادلات را بر هم زد
از روزی که محمدرضا زنوزی متمول مالک تراکتور شد او یک تنه سیستم مالی فوتبال ایران را با پرداخت های نجومی خود تغییر داد و عملا باعث تورم در قرارداد ها شد. او با مسعود شجاعی و اشکان دژاگه و احسان حاج صفی قرارداد های 500 تا 600 هزار دلاری امضا کرد و برای جذب ستاره های دیگر میلیارد ها تومان هزینه کرد. زنوزی فصل را با انتخاب جان توشاک مشهور شروع کرد و سپس او را برکنار کرد و راهنمایی تیم را به محمد تقوی سپرد و بعد از مدتی لیکنز را به عنوان سرمربی خارجی تیمش انتخاب کرد.
برای سال جاری هم که او با قراردادی سنگین راهنمایی تراکتورسازی را به مصطفی دنیزلی داده و پول های زیادی در جابجایی هزینه نموده است؛ به طور مثال گفته می گردد که برای جذب رشید مظاهری دروازه بان ملی پوش سابق ذوب آهن بیش از 5 میلیارد تومان هزینه نموده است.
زنوزی البته از راه فوتبال هیچ عایدی قابل توجهی ندارد و معلوم نیست تا چه زمانی می تواند از سرمایه شخصی در فوتبال ایران برای تراکتور پول خرج کند. جالب اینجاست که باشگاه او خصوصی است و هر چقدر پول بخواهد می تواند به بازیکنان و مربیان خارجی بدهد و کسی هم جلوی او را نمی تواند بگیرد.
ما سپاهانیم و حالاحالا ها پولدار!
سپاهان سال گذشته نایب قهرمان لیگ برتر شد و هزینه های سرسام آور این باشگاه در جابجایی برای بستن یک تیم قدرتمند در موفقیت این تیم در طول رقابت ها بی تأثیر نبود. آن ها البته همواره یکی از باشگاه های پولدار فوتبال ایران بوده اند و از آنجا که چند فصل بدون جام را سپری نموده اند، دیگر پول دلیلی برای شکست آن ها در جابجایی نیست.
آن ها هم با ارقامی حیرت انگیز اقدام به مذاکره با بازیکنان و جذب آن ها می نمایند. مثلا گفته می گردد حسینی، ستاره ذوب آهن، را با قراردادی نجومی به خدمت گرفته اند و شایعه شده که به چند بازیکن در کنار قرارداد حواله آهن با ارزش مالی بالای یک میلیارد را داده اند. البته این خبر تنها در حد شایعه بوده و قطعا خود باشگاه سپاهان باید درباره جزییات آن شفاف سازی انجام بدهد.
درباره ارقام قرارداد بازیکنان سپاهان هم می توان یک مثال جالب دیگر هم زد. محمد محبی که یکی از برترین بازیکنان فصل گذشته لیگ یک بود، ابتدا مذاکراتی با یک باشگاه لیگ فزونی انجام داد و توافق کرد که در ازای 250 میلیون تومان و داشتن 50 درصد آپشن قرارداد به این تیم ملحق گردد. منتها درنهایت راهی سپاهان شد و شایعه شده که رقم قرارداد او بیش از یک میلیارد تومان است. قرارداد سال قبل محبی در لیگ 40 میلیون تومان بود! حالا حسابش را بکنید که سایر ستاره ها چه ارقامی از باشگاه دریافت می نمایند.
درودگر: جلسه فوری برگزار می کنیم
مدیران سازمان لیگ فوتبال ایران در نظر دارند در آینده ای نزدیک برای جلوگیری از ریخت و پاش مالی جلسه ای مهم و اضطراری با مدیران عامل باشگاه های لیگ فزونی برگزار نمایند. در این جلسه قرار است درباره درخواست های حیرت انگیز بازیکنان و مربیان و ضربه ای که رقابت مالی باشگاه ها به فوتبال کشور می زند، بحث و گفتگو صورت بگیرد.
محمدصادق درودگر، عضو هیأت رئیسه سازمان لیگ فوتبال ایران، به خبرنگار شهروند در این رابطه می گوید: در جلسه اخیر هیأت رئیسه درباره افزایش چشمگیر رقم قرارداد بازیکنان بحث و گفتگو انجام شد و به همین ترتیب قرار شد هر چه سریع تر برنامه ریزی ای برای برگزاری جلسه ای با مدیران عامل باشگاه ها انجام گردد. ممکن است یک باشگاهی پول داشته باشد و بخواهد هزینه کند. منتها آقایان مدیر باید بدانند که با بالابردن رقم قرارداد بازیکنان به شکلی کنترل نشده دارند به فوتبال کشور ضربه می زنند. باید جلسه ای برگزار کنیم و در این نشست با مدیران به یک راه حل درست و منطقی برای جلوگیری از این رویه خطرناک برسیم و نتیجه این جلسه را تبدیل به قانون کنیم.
پ
منبع: برترین ها