10 غذای ترکیه ای که دهانتان را آب می اندازد، عکس
به گزارش وبلاگ آوای چکاوک، در سال های اخیر که صنعت گردشگری ترکیه رونق چشمگیری یافته است، آشنایی با فرهنگ، آداب و رسوم، غذاها و سبک زندگی مردم ترکیه بیش از پیش برای جهانگرد ها جذاب شده است و بعضی از غذاهای ترکیه ای مانند دونر کباب را دیگر همه جای جهان می شناسند. برای کسانی که می خواهند طعمی به جز دونر کباب را بچشند، غذاهای ترکیه ای تنوعی از خوشمزه ترین غذاهای خیابانی و خوراک های مدیترانه ای را برای آنها فراهم می نمایند. در این جا 10 غذای ترکیه ای که حتماً باید امتحان کنید را به شما معرفی خواهیم کرد.
1. منمن
فکر می کنید تمام روش های سرو تخم مرغ برای صبحانه را امتحان نموده اید؟ یک بار دیگر فکر کنید. منمن (Menemen)، غذایی شبیه به شاکشوکا است؛ چیزی بین خاگینه و خورشت سبزیجات. برای پخت این صبحانه خوشمزه، گوجه فرنگی، پیاز و فلفل ها را خوب می پزیم و بعد تخم مرغ ها را اضافه نموده و سریع هم می زنیم و می گذاریم با آب گوجه فرنگی بجوشد و یک صبحانه مقوی و سبک آماده گردد. برخی ها برای خوش طعم تر کردن غذا، پنیر و سوسوک که یک نوع سوسیس تند است هم به منمن خود اضافه می نمایند. این خوراک لذیذ همراه با نان سرو می گردد.
2. دلمه
دلمه یعنی پر شده اما وقتی صحبت از پر کردن باشد، گزینه های زیادی به ذهن می رسد، مخصوصاً برای آناتولی ها. دلمه اغلب مخلوطی از انواع برنج، دانه کاج و حتی میوه های کوچک خشک شده است که سبزیجاتی مانند انواع فلفل دلمه ای یا کدو سبز را با آن پر می نمایند. در خیابان های شهر های ساحلی و مرکز شهر استانبول، انواع مختلفی از دلمه را می توانید پیدا کنید مثل دلمه میدی که صد ف های پر شده با مخلوط برنج و گوشت و سبزیجات است که با لیموی تازه سرو می گردد. این غذای خیابانی اغلب انتخاب شب زنده دار های شهر است.
3. کباب
حرفه ای های فست فود همه باید دونر کباب را بشناسند. معنی کلمه دونر یعنی چرخان و یک نوع ساندویچ باز است که با سبزیجات و تکه های باریک بریده شده از سیخ های عمودی گردان گوشت، پر می گردد. نام آن هم از همین سیخ های گردان گرفته شده است. برخی از شناخته شده ترین انواع کباب ها به واسطه شهر یا محل پیدایش خود شناخته می شوند مثل آدانا کباب یا اورفا کباب. هر دوی این کباب ها متعلق به جنوب شرقی ترکیه است. یکی از کباب های شناخته شده در ترکیه، اسکندر کباب است. این کباب بر روی نان تافتون و به صورت تکه های گوشت آغشته به آب گوجه فرنگی، به همراه مقدار زیادی ماست سرو می گردد.
4. سوپ عدس (مرچیمک کورباسی)
این غذای ترکیه ای را در همه جای ترکیه می توانید پیدا ک نید. راز خوشمزگی این سوپ در سادگی آن است که از پوره عدس و ادویه درست شده و با گشنیز تزئین می گردد. جزء جدانشدنی این غذا تکه های لیموی تازه است که در کنار آن سرو می گردد. مخلفات دیگری که می توان همراه با این غذا سرو کرد شامل انواع ترشی، کلم، هویج و زیتون است. مرچیمک کورباسی را می توان با نان تافتون میل کرد؛ غذایی مقوی و ارزان که در منوی رستوران های گران قیمت و کافه های ارزان قیمت جا خوش نموده است.
5. کوفته چی
کوفته چی یعنی گوشت قلقلی خام! شاید اسم این غذا خیلی اشتها کور کن باشد اما غذای لذیذی است که پیدایش آن همزمان با ظهور ترکیه مدرن است. در گذشته به دلیل کمبود هیزم، شکل اولیه این خوراک ابداع شد. کوفته چی قبلا مخلوطی از بلغور، پیازچه، ادویه و گوشت خام تازه بود اما آنچه که امروز به عنوان کوفته چی سرو می گردد، هضم آن راحت تر است چون از سال 2009 که ترکیه به اتحادیه اروپا ملحق شد، بنابر قانون اروپا، سرو گوشت خام ممنوع شد. مخلفاتی که همراه این غذا ارائه می گردد شامل سبزیجات، آب لیمو و نان نازک است.
6. لحماجون
این غذا در منوی رستوران های ترکیه به پیتزای ترکیه ای ترجمه شده است. لحماجون در واقع ورقه نازکی از نان است که با تکه های کوچک گوشت و چاشنی های طعم دهنده پر شده و همواره به صورت تازه سرو می گردد. گاهی دو یا سه تا از آن به عنوان یک وعده غذایی مصرف می گردد. پیاز و گشنیزی که کنار این غذا به عنوان مخلفات قرار می گیرد، چاشنی مناسبی برای همراهی گوشت گاو و گوسفند هستند. برخی ها در کنار این غذا، بادام زمینی و آب انار ترش هم سرو می نمایند. می توان گفت که لاحماجون همان پیتزای سنتی است که شکل خود را به همان صورت حفظ نموده است و به بخش مجاور دریای سیاه تعلق دارد.
7. مانتی
شاید نام این غذا به گوش تان آشنا باشد که سبک ترکیه ای یک غذای ایتالیایی به نام راویولی است. مانتی شکل ها و اندازه های مختلفی دارد اما اغلب مقداری گوشت است که در خمیر های زاویه دار پیچیده می شوند. اگرچه مانتی شکل های مختلفی دارد و با مواد متفاوتی پر می گردد اما یک افزودنی مهم ترکیه ای، آن را از غذای ایتالیایی راویولی متمایز می نماید و آن هم ماست است. در ترکیه برای نرم کردن و خوشمزه تر کردن مانتی از ماست استفاده می نمایند که بوی زهم گوشت را هم بگیرد. یکی دیگر از موادی که خمیر مانتی را با آن پر می نمایند، بادمجان کبابی است که جانشین خوشمزه ای برای گوشت است.
8. ایمام بایلدی
در فرهنگ غذاهای ترکیه ای، بادمجان صندلی خاصی دارد. البته نام این غذا به معنای امام غش کرد است که اشاره به عکس العمل فرد بعد از خوردن این غذای خوشمزه دارد. ایمام بایلدی در واقع بادمجان سرخ شده و جوشیده شده است (مثل طریقه طبخ بادمجان در ایران) که با گوجه فرنگی و پیاز پر می گردد. مواد تشکیل دهنده این غذا اصلا چیزهایی عجیب و غربی نیست اما دو تا از اصلی ترین عنصر های غذای ترکی را یکجا دارد یعنی بادمجان و روغن زیتون! نوع دیگری از این غذا، کارنیاریک است که در آن گوشت گاو هم اضافه می نمایند و ترکیبی مانند دلمه دارد.
9. بورک
انواع مختلفی از این خوراکی لذیذ ترکیه ای که با خمیر نان شیرینی تهیه می گردد وجود دارد. هر دو نوعِ شیرین و غیر شیرین آن در سراسر ترکیه طبخ می گردد که نشان از محبوبیت این غذا و گستره فرهنگ به جا مانده از امپراطوری عثمانی دارد. بورک هم مانند سایر شیرینی ها است اما برای فروش آن، فروشگاه هایی مختص طبخ و فروش آن هم وجود دارد. بورک ها به صورت برش خورده در سینی های عظیم قرار داده شده اند تا مشتریان به راحتی به آن دسترسی داشته باشند. بورک های غیر شیرین که با گوشت، پنیر یا اسفناج پر شده اند را هم امتحان کنید. بورک های شیرین با پودر قند تزئین شده اند و خوراکی اشتها برانگیزی برای صبحانه یا عصرانه هستند.
10. نوهوتلو پیلاو
نوهوتلو پیلاو یا برنج و نخود، یکی دیگر از غذاهای خیابانی ترکیه است. سادگی، خوشمزگی و مقوی بودن آن باعث محبوبیت این خوراک شده است. این غذا در باکس های شیشه ای چرخ دار که برای حفظ گرما، عایق بندی شده اند، آماده می شوند. نوهوتلو پیلاو از یک لایه برنج و نخود تشکیل شده که روی آن جوجه کباب شده قرار می دهند که آب آن به خورد برنج رفته و طعم خوبی به آن می دهد. مشتریان می توانند فقط برنج و نخود سفارش دهند یا با صرف چند لیره بیشتر، چند تکه گوشت جوجه هم برای طعم بیشتر، دریافت نمایند. غذای خیابانی به این کاملی و سرشار از مواد مغذی دیده بودید؟
منبع: گردشبان